Kulturna razmena – školska godina u Americi, AYP
Prilika da se osamostalite, naučite jezik, proputujete i iskusite nešto novo.

O programu

Ukoliko imate između 15 i 18,5 godina, želite da upoznate američki način života, kulturu i običaje, motivisani ste da što bolje naučite engleski jezik i steknete prijatelje različitih nacionalnosti iz mnogih krajeva sveta, onda je program školovanja u Americi savršen za Vas. Odlazak na program pruža jedinstvenu priliku da provedete školsku godinu u nekom od američkih gradova i živite kao član američke porodice.

Program je namenjen otvorenim, ambicioznim, nezavisnim, tolerantnim, iskrenim, fleksibilnim i prilagodljivim tinejdžerima koji su željni novih saznanja kao i avanture. Pored učenja jezika, i upoznavanja nove kulture, učenici imaju priliku da emotivno sazru i da se osamostale. Po završetku programa bogatiji su za jedno veliko, neprocenjivo iskustvo koje će imati bitnog uticaja na živote ovih mladih pojedinaca u svakom pogledu.

Polazak je u toku avgusta ili septembra meseca (veoma retko krajem jula). Program traje do kraja školske godine (maj/jun naredne godine). Nakon završene školske godine, đaci mogu putovati još 30 dana po Americi. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka.

Asistencija je obezbeđena za svakog kandidata od strane lokalnog koordinatora. On je zadužen za učenike za sve vreme boravka i tu je za rešavanje problema, bilo da je u vezi sa školom ili porodicom. On će i kontrolisati jednom mesečno učenikov napredak u školi, i o tome slati izveštaje fondaciji. Za svaki vid asistencije se treba najpre obratiti američkoj porodici, a potom koordinatoru.

Đaci u Americi moraju strogo poštovati pravila američkih porodica ali i zakone ove zemlje. Svako kršenje pravila i zakona nosi konsekvence. Može čak doći i do otkazivanja programa i slanja đaka nazad u zemlju porekla bez ikakvog prava na povraćaj novca. Informacije o pravilima i zakonima se mogu naći u priručniku za program koje đak dobija u agenciji.

Obrazovni sistem

Američko školstvo se razlikuje od našeg. Zato je neophodno da se pre odlaska u Ameriku učenik informiše što više o tome. Predmeti u Americi se dele na obavezne i izborne. Obavezni su engleski jezik i američka istorija ili ustav, a ostali su izborni. Važno je da pre izbora predmeta učenik razgovara sa školskim savetnikom i odaberete slične predmete koje bi imao u školi u Srbiji. Primera radi, ako je bio u gimnaziji, društveno-jezički smer, trebalo bi uzeti predmete poput drugog stranog jezika, umetnosti, kulture. Ukoliko je prirodno-matematički smer, izbor bi trebalo da bude hemija, fizika i tome slični predmeti. Američka škola pruža mogućnost da se odaberu i brojne vannastavne aktivnosti poput različitih sportova, plesova, sekcija… Po završetku razreda, dobija se sertifikat o završenom razredu sa ocenama u većini srednjih škola. Poneke izdaju i diplomu. Škola nije obavezna da izda diplomu i to u većini slučajeva ne radi, ali dozvoljava đaku da prisustvujete završnoj ceremoniji za dodelu diploma. Važno je znati da izdavanje sertifikata ili diplome zavisi isključivo od politike škole. Po povratku u Srbiju potrebno je poneti sa sobom dokaze o završenom razredu. Uspeh u školi je takođe jako važan i treba zadržati uspeh iznad “C” (dobar). Ukoliko je uspeh niži od “C”, roditelji, a ne američka porodica, su dužni da plate privatne časove za svoje dete. Učenik mora da popravi uspeh i zadrži status đaka na kulturnoj razmeni.

Uslovi za prijavu

Uslovi za prijavljivanje.

 • Da je učenik između 15 i 18,5 godina starosti.
 • Da ima solidan uspeh u školi (najmanje vrlo dobar).
 • Da se dobro služi engleskim jezikom, kako bi mogao da se sporazumeva i prati nastavu na engleskom jeziku. Neophodno je polaganje testa za proveru znanja engleskog jezika. Primer testa
 • Da je učenik emotivno zreo da provede školsku godinu daleko od svoje zemlje i porodice.

Način prijavljivanja. Prvi korak prilikom prijavljivanja je intervju sa budućim kandidatom i roditeljima, i to na engleskom jeziku sa kandidatom, a sa roditeljima na srpskom. Po završetku razgovora u kome se i kandidat i roditelji upoznaju sa detaljima programa, popunjava se aplikacija. Na osnovu nje koordinator traži porodicu sličnih interesovanja. Jedan od uslova za prijavljivanje je solidno znanje engleskog jezika. Uz aplikaciju se prilaže rezultat ELTIS testa. Testiranje se vrši u agenciji. Nakon što je aplikacija potpuna i poslata u Ameriku, i nakon što se dobije plasman (pronađe škola i porodica za kandidata), dobijaju se detaljne informacije o host porodici, školi, mestu, klimi, datumima dolaska i povratka iz Amerike…

Smeštaj

Američke porodice su pažljivo odabrane od strane američke fondacije. Većinom su to porodice koje godinama učestvuju u programu kulturne razmene i koje pružaju dom brojnim mladim ljudima. Ima i porodica koje učestvuju po prvi put. Za učešće na programu ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu. Američka porodica je tu da pruži podršku i oslonac đaku sve vreme boravka, kao i da boravak učini što prijatnijim. Za sve vreme programa, đak je deo američke porodice u koju donosi i deo srpskih običaja i tradicije. On je “ambasador” naše zemlje. Od đaka se očekuje da ravnopravno učestvujete u poslovima i aktivnostima koje porodica svakodnevno obavlja, i da svoje slobodno vreme provodi sa njima.

Proces pronalaženja porodice može trajati kratko, a može se desiti da se dobije porodica i u avgustu. Krajnji rok za dobijanje porodice je 05.09. Moguće je i da se prvo dobije privremena porodica (temporary placement), a potom po dolasku na destinaciju i stalna (permanent placement).

Cena

PROMO cena programa za školsku 2018/19 iznosi $6390 i 10.000rsd!
Cena programa za jedno polugodište iznosi $5440 i 10.000rsd.

Program obuhvata

 • odabir, testiranje i intervjuisanje kandidata,
 • zdravstveno osiguranje za vreme trajanja programa,
 • procesovanje aplikacije, savetovanje kandidata i pronalaženje škole,
 • smeštaj i ishranu u američkoj porodici (izuzev lunch paketa),
 • pohađanje školske godine (10 meseci) ili polugodišta (5 meseci),
 • troškove SEVIS-a $180,
 • nadzor porodice i dodeljenog koordinatora za sve vreme trajanja programa,
 • izveštaje o napretku đaka,
 • besplatnu telefonsku liniju 24 sata, 7 dana u nedelji za sve hitne slučajeve,
 • transfere od/do aerodroma najbližem porodici domaćina,
 • orijentaciju gde se svi đaci po dolasku u Ameriku upoznaju sa detaljima programa,
 • priručnik sa svim važnim informacijama o programu,
 • neophodnu dokumentaciju za dobijanje J-1 vize i zakazivanje razgovora u ambasadi (o vizi i DS-2019 formularu).

Program ne obuhvata:

 • povratnu avio kartu (cena zavisi od destinacije),
 • knjige i školski pribor za nastavu ukoliko ih škola ne obezbeđuje,
 • mesečni džeparac za ručak u školi, prevoz od/do škole i lične troškove (oko $250, zavisi od navika deteta),
 • troškove za putovanja i ekskurzije unutar Amerike,
 • troškove vađenja vize ($160),
 • troškove nostrifikacije dokumenata po povratku sa programa.

Postoji mogućnost doplate za određene regione! Doplata za željenu državu iznosi $500, izuzev Floride gde je $600 i Kalifornije $700.

Mesečni troškovi su obaveza roditelja. Od američke porodice ne treba očekivati da će davati detetu džeparac. Troškove poput izlazaka, telefonskih razgovora, ekskurzija, putovanja, školske užine i pribora snose roditelji. Zato fondacija predlaže mesečni džeparac u visini od oko 300$. U Americi se može otvoriti i račun u banci uz pomoć američke porodice ili koordinatora, gde roditelji mogu uplaćivati novac. Važno je da se racionalno troši džeparac jer su đaci sami odgovorni za sve dodatne troškove.

Način plaćanja: prilikom prijavljivanja plaća se depozit od $450+10.000 dinara. Sledeći korak je predavanje aplikacije i tada se plaća još $1000. Kada kandidat dobije porodicu i školu plaća još $700. Isplata programa je najkasnije do 1. juna 2018. godine bez obzira da li je plasman potvrđen ili ne. Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate!

Otkazni uslovi:
– Ukoliko kandidat odustane od programa pre predaje kompletne dokumentacije i nakon polaganja testa, zadržava se ceo depozit u iznosu od $450 i 10.000 dinara. Ukoliko padne test zadžava se $100.
– Ukoliko kandidat odustane nakon što je prihvaćen na program, a pre nego što mu je pronađena škola i porodica, zadržava se $1150 i 10.000 dinara.
– Ukoliko kandidat odustane od programa nakon što mu je pronađena škola i porodica, a pre dolaska u Ameriku, zadržava se $1650 i 10.000 dinara.
– Ukoliko kandidat prekrši program (suspendovan je od strane škole ili prekrši zakon) i vraćen je u svoju zemlju, zadržava se ceo iznos.
– Ukoliko kandidat dobrovoljno napusti program, pre završetka programa, refundacija se ne vrši.
– Ukoliko kandidat ne dobije vizu, zadržava se $600 i 10.000 dinara.
– Ukoliko kandidat odustane od programa nakon dobijanja vize, refundacija se ne vrši.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha