Srednje škole u Austriji
Program kulturne razmene AYP

Program je namenjen đacima uzrasta od 15-18 godina koji žele da provedu par meseci ili celu školsku godinu u srednjoj školi u Austriji.

O programu

Program kulturne razmene namenjen je đacima koji žele da provedu jednu školsku godinu u Austriji, žive u austrijskoj porodici, pohađaju srednju školu i usavrše nemački jezik. Program je namenjen uzrastu od 15 do 18 godina starosti. Nastava je isključivo na nemačkom jeziku. Neophodno je znati i engleski jezik. Đaci se mogu opredeliti za program dužine trajanja od jednog meseca, dva, tri, pet (jedno polugođe) ili deset meseci (školska godina). Đaci ne mogu pohađati 12. tj. završni razred srednje škole!

Austrija je pre svega bezbedna destinacija poznata po letnjim i zimskim sportovima, ali i po muzici i umetnosti. Po dolasku na destinaciju, đaci pohađaju obaveznu orijentaciju kako bi se što bolje pripremili za program. Svrha ove orijentacije da se đaci što bolje upoznaju sa stilom života lokalnih porodica, obavezama u školi, vannastavnim aktivnostima koje program nudi, zdravstvenim osiguranjem i brojnim sličnim temama, a pre svega kako prevazići kulturološki šok.

Devet lokalnih koordinatora brine o đacima na razmeni za sve vreme boravka.

Obrazovni sistem

Sistem školovanja u Austriji se sastoji iz osnovne škole koju đaci započinju sa šest ili sedam godina i traje do njihove desete/jedanaeste godine. Srednja škola traje od njihove desete do sedamnaeste/osamnaeste godine. Osim austrijskih opštih gimnazija, na programu je moguće pohađati i stručne škole i to: sportsku gimnaziju, muzičku školu, ekonomsku školu, turističku školu, pedagošku školu, poljoprivrednu školu, gimnaziju sa bilingvalnim odeljenjima.

Školska godina obično počinje u septembru, a završava se u julu. U okviru kulturne razmene, đaci uglavnom pohađaju 5. 6. ili 7. razred srednje škole. Austrijski državljani po završetku 8. razreda srednje škole polažu maturu i spremni su za upis na fakultet.

Nastava se odvija od ponedeljka do petka, dok neke škole imaju nastavu i subotom. Časovi počinju u 8 ujutru, a završavaju se oko 14h posle podne. Svaki predmet se sluša u proseku šest sati dnevno. Na početku programa đaci pohađaju određene predmete i u dogovoru sa svojim lokalnim koordinatorom dogovaraju se koje će predmete nastaviti da pohađaju. Od predmeta su aktuelni nemački i engleski jezik, matematika, biologija, istorija, fizika, hemija, fizičko vaspitanje, muzičko, kulinarstvo i slično. U školama se mogu trenirati odbojka ili fubal, a brojne škole nude muzičke sekcije (horsko pevanje ili sviranje u orkestru). Za vreme trajanja programa se organizuju brojne ekskurzije i aktivnosti od strane našeg partnera (nisu u ceni programa). Neke od ekskurzija su: odlazak u Veneciju, izlet u Beč, evropska tura (sa obilascima Pariza, Diznilenda..) i slično.

U toku programa, đaci dobijaju izveštaje iz škole o njihovom napretku, a na lični zahtev, po završetku programa i svedočanstvo na kome je jasno definisano da je đak bio učesnik kulturne razmene, koje je predmete pohađao i sa kakvim uspehom završio.

Uslovi za prijavu

Uslovi za prijavljivanje učenika:

  • Da je učenik između 15 i 18,5 godina starosti.
  • Da ima solidan uspeh u školi (najmanje vrlo dobar).
  • Da se dobro služi engleskim jezikom. Neophodno je polaganje SLEP testa za proveru znanja engleskog jezika. Poželjno je imati i minumum srednje znanje nemačkog jezika. Ovo je posebno važno za one koji žele da imaju ocene na kraju programa.
  • Da je učenik emotivno zreo i spreman za odvajanje od porodice.

Smeštaj

Đaci na programu su uglavnom smešteni u porodicama koje se nalaze u malim mestima ili predgrađima velikih gradova, ali i ruralnim planinskim predelima. Oko 40% učesnika je smešteno u okolini Beča. Nije moguće birati region, iako se kandidatima dozvoljava da navedu svoje želje. Naš partner će se potruditi ali ne može garantovati odabrani region. Važno je znati da su porodice volonterske i ne dobijaju nikakvu novčanu nadoknadu. Obično oba roditelja rade, pa se od đaka na razmeni očekuje da budu samostalni i snalažljivi. Obezbeđena su sva tri obroka (doručak, ručak i večera). Obroci se služe sa ukućanima. Inače Austrijanci važe za dobre domaćine i provode dosta vremena sa svojom porodicom. Vikendom se organizuju brojne zajedničke aktivnosti i putovanja. Đaci imaju svoju sobu, ili je dele sa host sestrom ili bratom (obavezno istog pola), a kupatilo je uglavnom zajedničko. U školu se putuje ili automobilom (ukoliko neko od ukućana vozi decu u školu), ali u većini slučajeva se putuje autobusom, vozom ili tramvajem. Udaljenost je do maksimum sat vremena vožnje. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka.

Cene

Cena programa za školsku 2018/19 iznosi 6900€ i 10.000 dinara.
Cena programa za jedno polugodište iznosi 5500€ i 10.000 dinara, za 3 meseca iznosi 3990€ i 10.000, a za 2 meseca 3390€ i 10.000 dinara.
Ukoliko polaznik nema predznanje nemačkog jezika, neophodno je da pohađa pripremni kurs po ceni od 650€. U tom slučaju se plaća dodatno zdravstveno osiguranje koje pokriva ovaj period boravka u Austriji.

Cena obuhvata: izbor porodice i smeštaj na bazi punog pansiona, upis u srednju školu, neophodnu dokumentaciju za viziranje (odnosi se na one koji idu na duži period od 3 meseca), dolazni transfer, nadzor za vreme trajanja programa, orijentaciju na početku programa (uključeno u cenu, osim prevoza do Wolfgangsee-a), asistenciju za hitne slučajeve dostupnu 24 sata dnevno, zdravsteno osiguranje.

Cena ne obuhvata: 
transport do krajnje destinacije, ručak (odnosi se samo za kupovinu ručka u školskoj kantini, ne ukoliko đak ponese lanč paket od kuće), troškove knjiga i udžbenika za nastavu, posebno ugovorene vannastavne aktivnosti i ekskurzije, mesečni džeparac.

Prilikom prijavljivanja, plaća se depozit u iznosu od 350€ i 10.000 dinara (plativo u dinarima po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate). Po predaji dokumentacije, plaća se druga rata u iznosu od 600€ u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak programa uključujući i zdravstveno osiguranje se plaća najkasnije do 01.05.2018. Za zakasnele uplate nakon 01.05., iznos ukupne školarine se uvećava za 5%.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha