Stručno usavršavanje
Internship Training Program (ITP) USA

O programu

Šta je ITP? ITP je program koji omogućava mladim ljudima da se usavrše u svojoj struci i napreduju u karijeri. ITP je obrazovni program međunarodne kulturne razmene i spada u kategoriju stručne prakse. Program je namenjen studentima i mladim poslovnim ljudima koji žele da se usavrše u nekoj od vodećih kompanija na tržištu Sjedinjenih Država. Učesnici programa ne dobijaju samo kvalitetan uvid u američki poslovni svet, oni takođe upoznaju američko društvo i kulturu.

Program se realizuje preko partnerske američke sponzorske agencije, ovlašćene od strane Department of State (DOS), sa višedecenijskom tradicijom slanja mladih ljudi na kulturne razmene širom Amerike.

Vrste programa

Internship – program namenjen kandidatima završnih godina studija ili svršenim studentima koji nemaju praktičnog radnog iskustva. Program traje do 12 meseci.

Training – program namenjen svršenim studentima sa radnim iskustvom radi sticanja dodatnog iskustva u svojoj struci. Program traje do 18 meseci.

Uslovi za prijavu

Uslovi za prijavljivanje:

  • Napredno znanje engleskog jezika;
  • Završna godina studija ili završen fakultet/viša škola u poslednjih 12 meseci (Intern); ili
  • Završen fakultet/viša škola i minimum godinu dana relevantnog radnog iskustva van SAD (Trainee).

Stručne oblasti i aktuelne pozicije

Učesnici programa imaju mogućnost da se usavrše u oblastima hotelijerstva, marketinga, ekonomije i IT sektora.

Pogledajte spisak aktuelnih pozicija!

Kandidati koji odu na plaćenu stručnu praksu od kompanije dobijaju stipendiju (u proseku od $8-15/sat).

Cene

Cena programa:
Full placement 12 meseci – $3100 + 9000 dinara
Self placement 12 meseci – $1950 + 9000 dinara

Cena uključuje:

  • Potrebnu dokumentaciju za program i viziranje,
  • Intervju sa poslodavcem (za full placement),
  • Zdravstevno osiguranje,
  • Asistenciju pri zakazivanju termina u ambasadi i priprema dokumentacije,
  • Detaljnu orijentaciju pred polazak,
  • Usluge lokalnog koordinatora u Americi i besplatnu telefonsku liniju,
  • Asistenciju pri obezbeđivanju socijalnog broja.


Cena ne uključuje:

  • Povratnu avio kartu i transfere do krajnje destinacije,
  • SEVIS taksu ($180),
  • Viznu taksu ($160) – o vizi i DS-2019 formularu,
  • Asistenciju pri pronalaženju smeštaja,
  • Dnevne životne troškove.

Prijavljivanje i način plaćanja. Prilikom prijavljivanja plaća se depozit od $300 i 9000 dinara (sve u dinarima). Druga rata od $500 dolara se plaća prilikom podnošenja aplikacije, dok se isplata programa vrši minimum 4 nedelje pre zakazanog termina u amabasadi. Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate.

Otkazni uslovi:
Ukoliko kandidat odustane od programa, neposredno pre ili u toku završnog intervjua radi dobijanja ponude, zadržava se $500 i 9000 dinara.
Ukoliko kandidat odustane od programa nakon što mu je obezbeđena pozicija, zadržava se $800 i 9000 dinara.
Ukoliko kandidat odustane od programa nakon što mu 5 meseci od predaje kompletne dokumentacije nije zakazan intervju sa poslodavcem, zadržava se samo dinarski deo.
Ukoliko je kandidat odbijen za vizu, zadržava se $400 i 9000 dinara.

Najčešća pitanja

1. Koliko je potrebno vremena za pronalazak poslodavca u Americi?
Ne postoji vremenski rok. Studenti najčešće završe celokupan proces (prijava, spremanje kompletne aplikacije, intervju sa poslodavcem…) u roku od par meseci ali ne postoji konkretan vremenski rok usled mnogo faktora koji utiču na pronalazak poslodavca.

2. Da li može da se bira mesto boravka u Americi?
Ne. Kandidat može da navede mesta koje preferira ali nema garancija da će dobiti posao u željenom regionu.

3. Koje profesije nisu prihvaćene?
Medicina, prava, filologija.

4. Može li kandidat dok je na J-1 vizi da radi još neki dodatni posao?
Nije dozvoljeno da kandidat nađe dodatni posao.

5. Da li kandidat ima pravo da produži boravak?

Kandidat može da ostane na programu samo u periodu naznačenom na formularu DS-2019. Produžetak datuma nije moguć.

6. Može li kandidat da radi i usavršava se u toku dodatnog, poslednjeg meseca koji je namenjen za putovanja?
Ne, taj period je namenjen isključivo ukoliko kandidat želi da putuje po Americi.

7. Može li kandidat koji je već bio na J-1 vizi da se prijavi na ITP program?

Može.

8. Da li može dva puta da se ide na ITP?
Može ukoliko je prvi odlazak bio kao Intern a ne Trainee.

Pitajte nas

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha