Srednja škola u Velikoj Britaniji
ACS Cobham – Internacionalna škola u Engleskoj

ACS Cobham je prestižna, internatska škola.
Nudi IB program i američki program uz AP predmete.
Na svega pola sata je vožnje od Londona.

 

Obrazovna institucija

ACS Cobham je prestižna, internacionalna, internatska škola. U okviru srednjoškolskog obrazovanja nudi IB program (International Baccalaureate) i američki srednjoškolski program uz AP predmete (US College Board Advanced Placement). Nalazi se u pokrajini Surrey i prostire na 128 hektara zemlje. Na svega pola sata je od Londona. Škola ima oko hiljadu i po đaka, od kojih je oko 560 srednjoškolaca, a među njima je 100 takozvanih “boarders”-a, starosti 12-18 godina (internacionalnih đaka koji žive u školskom internatu). Đaci iz oko 35 zemalja sveta pohađaju ovu školu.

Obrazovni sistem

Đaci se mogu opredeliti za jedan od dva programa:

American Internacional High School Diploma i
International Baccalaureate Diploma.

U školi se mogu i pohađati AP predmeti (Advanced Placement) čiji se bodovi i ocene po završetku priznaju na preko 3000 američkih i kanadskih fakulteta.

Škola uspešno realizuje ove programe više od 35 godina, a đaci po završetku programa upisuju neki od prestižnih fakulteta poput Oksforda, Kembridža, LCE, Harvarda, Yale-a, Stenforda i sl.

American-based curriculum and diploma je nastao na osnovama američkog obrazovnog sistema. Fokus je na većem broju predmeta i oblasti kako bi đaci imali mogućnost da što kasnije odaberu željeni smer. Đaci moraju ostvariti poene (credits) i to minimum jedan poen po predmetu godišnje iz engleskog jezika, matematike, prirodnih nauka, društvenih nauka i stranih jezika. Mogu se opredeliti i za predmete iz umetnosti i tehnologije, a obavezno je i fizičko vaspitanje. Da bi ostvarili diplomu, đaci biraju regularne, AP i/ili IB predmete.

IB Diploma Programme se smatra jednim od najuspešnijih u obrazovanju u proteklih 30 godina. Priznat je za upis na univerzitete u preko 110 zemalja sveta. U pitanju je strog dvogodišnji program namenjen mladima uzrasta 16-18 godina starosti.

Škola nudi sledeće IB predmete na standardnom nivou (SL) ili višem nivou (HL):

Group 1 – Studies in Language and Literature.

Group 2 – Language acquisition (English Literature (HL/SL), English Language & Literature (HL/SL), Dutch A1 (HL/SL), Japanese A1 (HL/SL), Norwegian A1 (HL/SL), Swedish A1 (HL/SL), English B (HL/SL), French B (HL/SL), German B (HL/SL), German ab initio (SL), Japanese ab initio (SL), Spanish B (HL/SL).

Group 3 – Individuals and Societies.

Group 4 – Sciences (Business and Management (SL), Economics (HL/SL), Environmental Systems & Societies (SL), Geography (SL), History (HL/SL), Psychology (HL/SL), Biology (HL/SL), Chemistry (HL/SL), Computer Science, Environmental Systems & Societies (SL), Physics (HL/SL).

Group 5 – Maths and Computer Science.

Group 6 – The Arts (Computer Science (SL),  Mathematics (HL/SL), Mathematical Studies (SL), Music (HL/SL), Theatre (HL/SL), Visual Arts (HL/SL).

Uslovi za upis

Razrede od 9.-12. (ekvivalentni našoj srednjoj školi) obično upisuju polaznici uzrasta 14-18 godina. Važno je da su đaci zreli i motivisani sa željom da se dalje školuju u inostranstvu.

Za prijavu su potrebni:

  • uredno popunjena aplikacija (registracija iznosi 150£ – nerefundabilan iznos),
  • kopija pasoša,
  • dva pisma preporuke,
  • transkripti iz prethodna tri završena razreda,
  • za one koji apliciraju za IB program se popunjava dodatna aplikacija.

Smeštaj

Đaci su smešteni u internatu u okviru kampusa. Postoje takozvana dva krila koja su povezana prostranom recepcijom. Sobe su dvokrevetne, kompletno opremljene, moderne, sa sopstvenim kupatilom. Svako krilo ima svoj prostrani laundž sa velikim TV-om i DVD-em, mini kuhinju i poseban deo za pranje i sušenje veša. Wi-Fi je dostupan u okviru rezidencije. Svaki đak ima svog supervizora koji brine o njemu i pomaže mu tokom cele školske godine. Kampus ima odlične sportske terene za tenis, ragbi, fudbal, golf, bazene, fitnes i teretanu, plesni studio…Nakon nastave đaci pohađaju brojne vannastavne aktivnosti, rade zajedničke projekte, učestvuju u kreiranju pozorišnih komada, muzike i slično.

Cene

Cena je data prema razredima za školsku 2018/19.

Razredi 9 – 10: školarina £26,260 + internat £19,240 = £45,500
Razredi 11 – 12: školarina £26,320 + internat £19,240 = £45,560

Dodatni troškovi: nerefundabilna aplikacija £225, nerefundabilni depozit u iznosu od £2500, naknada za investiranje u školu koja se plaća jednom u toku celog školovanja £1200.

Dinarski deo aranžmana iznosi 10.000 rsd.

Postoji mogućnost ostvarivanja stipendije: https://www.acs-schools.com/scholarships.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha