Troškovi života u Njujorku

Prema istraživanjima, u Njujorku se nalazi tri od deset oblasti u Americi sa najvećim troškovima života. Najskuplji je Menhetn, potom ga sledi Bruklin. Kvins se nalazi na 5. mestu. Četiri od deset gradova sa najmanjim troškovima života nalaze se u Teksasu. Životni standard na Menhetnu je dva i više puta veći od nacionalnog proseka.

Prosečni troškovi života u Njujorku:
– Iznajmljivanje stana: $1000-$5000 mesečno plus režije (struja, grejanje…). Učesnici Work and Travel programa prosečno plaćaju $350-$550 po osobi u smeštaju koji dele sa drugim studentima.
– Hrana: $25-$80 dnevno, po osobi; $100 za lepu večeru za dvoje.
– Taksi: od JFK aerodroma do Menhetna: $52 plus putarine i bakšiš.
– Trajekt: $12 za povratnu kartu po osobi.
– Metro: od $2,75 po vožnji.
– Autobus: $2,75 po osobi za jednu vožnju.
– Mesečna karta: $121 po osobi.

U Njujorku je minimalna zarada $9.7. (više info). Ukoliko posao podrazumeva i bakšiš satnica je niža. Objavljeno je da je $11.86 minimum koji je potreban za život u velikim gradovima. Da bi ste zaista pripadali srednjoj klasi potrebno je da godišnja zarada bude šestocifrena ($100.000 i više). New York Daily News je objavio istraživanje iz 2009. gde je donet zaključak da neko ko zarađuje $60.000 godišnje i živi na Menhetnu jednak je onom ko zarađuje $26.092 u nekom manjem mestu.

Tržište se oporavlja poslednjih par godina ali zarade ne rastu očekivano brzo. To potencijalno predstavlja još veći napor za ljude koji žive u Njujorku, San Francisku, Vašingtonu i drugim skupim gradovima.

Više info o Work and Travel USA programu