Studije u Americi

Specijalna ponuda/stipendija za studente iz Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Makedonije i Slovenije! Studenti plaćaju cenu domaćeg studenta u Americi (resident fee). Cena školarine za osnovne studije iznosi svega 6410$ godišnje (30 bodova tj. kredita), a za Master 7840$!

 

Obrazovna institucija

University of South Florida (USF) je državni univerzitet, koji nudi sve stepene obrazovanja, od osnovnih do doktorskih studija. Osnovan je 1956. godine u Tampi, Florida. USF obuhvata tri akreditovane institucije: USF, USF St. Petersburg i USF Sarasota – Manati. Univerzitet se sastoji od 14 koledža, sa preko 180 smerova na osnovnim studijama i nalazi se na 41. mestu na listi istraživačkih univerziteta u Americi (državnih i privatnih). Univerzitet je akreditovan od strane SACSCOC (Southern Association of Colleges and Schools’ Commission on Colleges). USF spada u 250 najboljih univerziteta sveta, kao i top 65 u SAD-u. Ovaj fakultet pohađa 48500 studenata, a 10% ukupne populacije su internacionalni studenti iz preko 130 zemalja sveta.

Tampa se nalazi na jugoistoku Floride, u čijoj blizini su neke od najlepših plaža u SAD. Grad je po cenama vrlo pristupačan i imenovan je za jedan od najboljih univerzitetskih gradova u Americi. USF pohađa 49000 studenata, dok 9% (ili 7% piše na Facts) čine internacionalni studenti iz više od 150 zemalja širom sveta. Inovacije u borbi protiv malarije, lečenje pacijenata koji boluju od MRSA-e, poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom – samo su neka od istraživanja u kojima učestvuju studenti USF-a.

Obrazovni sistem

Osnovne studije (Undergraduate studies) traju u proseku 3 do 4 godine, u zavisnosti koja oblast se izabere i koji broj predmeta se godišnje pohađa. Master studije traju 1 do 2 godine.

USF nudi 48 Bachelor programa, 104 Master i specijalističkih programa, kao i 48 programa na Doktorskim studijama.

U okviru USF su sledeći koledži za sticanje diploma Osnovih, Master i Doktorskih studija:

College of Arts and Sciences (Anthropology, Economics, History, Microbiology, Geology, Political Science, Mathematics, Mass communication…)
College of Behavioral and Community sciences (Criminlogy, Criminal Justice, Social work…)
Muma College of Business (Accounting, Marketing, Finance)
College of Education
College of Engineering (Biomedical Engineering, Computer Engineering, Elecrtical, IT Engineering
College of Marine Science
College of Medicine (Biotechnology, Health Informatics, Medicine, Pharmacy, Physical Therapy).
College of Pharmacy
College of Public Health
College of Nursing
College of the Arts

* Studije medicine i prava se ne odvijaju na osnovnim studijama! Za upis ovih dveju oblasti potrebno je prvo ostvariti diplomu osnovnih studija. Većina fakulteta ne traži konkretne smerove, ali neki od njih traže da studenti imaju diplomu osnovnih studija iz određenih oblasti (biomedical science za medicinu i political science za prava).

Uslovi za upis

Uslovi za upis na Osnovne studije:
-diploma srednje škole sa prosekom 3.0 od max 4.0.
-SAT test sa minimum rezultatom 1060 (scores of rSAT Math=500,
rSAT EBRW=500); ili ACT test i to za ACT Reading=19,
ACT Mathematics=19, ACT English/Writing=18
-TOEFL iBT minimum 79 poena ili IELTS 6.5 ili PTEA minimum 53 (položen u poslednje 2 godine).

Uslovi za upis na Master studije:
-diploma o završenim osnovnim studijama (Bachelor’s degree) sa prosekom tokom studija 3.0. od maksimalnih 4.0.
-GRE rezultat sa ispita (ili GMAT za programe iz oblasti biznisa, odrađen u proteklih 5 godina).
-TOEFL sa minimum 79 poena, ili IELTS 6.5
-dodatni dokumenti koje fakulet individualno traži u zavisnosti od odabranog smera.

Posebni dodatni uslovi nakon prihvatanja na fakultet:
– Studenti moraju zadržati prosek 3.0 od maksimalnih 4.0.
– Studenti moraju biti upisani full time na studije (minimum 12 kredita za osnovne a 9 za master studije).
– Studenti se moraju vratiti u svoju zemlju najviše u roku od 3 godine po završetku studija i to na period minimum koliko je trajalo njihovo školovanje na Univerzitetu u Americi).

Smeštaj

Fakultet nudi brojne opcije za smeštaj ali je najpopularniji smeštaj na kampusu gde živi preko 6500 studenata. Na kampusu je prisutno i osoblje koje je dostpuno studentima 24/7 dana u nedelji. Posebna pogodnost je blizina učionica, laboratorija, teretane, kao i mnogih drugih objekata gde se odvijaju vannastavne aktivnosti. Fakultet ima i 19 muških i ženskih timova i klubova koji se takmiče u okviru NCAA lige. Studenti mogu birati među 30 različitih sportova, a mogu kreirati i svoje timove za rekreaciju ali i takmičenje. U okviru kampusa su i brojna bratstva i sestrinstva (njih preko 40) koji su vrlo popularni u Americi. Postoje i zdravstvena ambulanta, apoteka, wellness centar, psihološko savetovalište pa čak i policijska stanica. Smeštajne jedinice su različite od onih ekonomičnih i najpovoljnijih do premium varijanti koje su znatno skuplje. Uglavnom su u okviru apartmana gde su sobe jednokrevetne ili dvokrevetne, sa sopstvenim ili zajedničkim kupatilima, a dnevni boravak i kuhinja se dele. USF ima i ugovore sa brojnim agencijama koje pomažu pri nalaženju smeštaja i van kampusa. Važno je napomenuti da je visina depozita i rente okvirno od 2000$ pa na više. USF ima svoju autobusku liniju koju studenti mogu koristiti za dolazak na kampus i povratak kući, kao i gradsku bus liniju (Tampa HART). USF ima tri kafeterije gde studenti imaju obroke. Ishrana je po principu samoposluživanja (buffet stil). Cena smeštaja sa ishranom na kampusu kreće od 10000$ po godini. Dodatni troškovi su za knjige, zdravstveno osiguranje, džeparac.

Cene

Osnovne studije (B.A.). Cena po godini iznosi 6410$.

Master studije (M.Sc.). Cena po godini iznosi 7840€.

Ostali troškovi. Smeštaj iznosi od cca 10500$ – 16500$ godišnje sa ishranom, zdravstveno osiguranje cca 200$/mesečno, džeparac 300$ -500$ mesečno.

Dinarski deo iznosi 10000 dinara.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha