Srednje škole u Španiji – Program kulturne razmene u Španiji, državne srednje škole.
BIRANJE REGIONA!

O programu

Španija je jedna od najposećenijih zemalja u svetu. Zvanični jezik je španski – “kasteljano”, ali tu su i drugi jezici u rezličitim delovima zemlje: katalonski, baskijski i galicijski. Španija je sedište umetnosti, kulture, muzike i plesa, dugih peščanih plaža i puno sunca. Posebno se izvaja i njena arhitektura koja uz istorijsko nasleđe čini Španiju izuzetno privlačnom destinacijom za kulturnu razmenu đaka.

Naš partner je organizacija koja postoji više od 50 godina. Programe školovanja srednjoškolaca organizuje u više od 20 zemalja sveta. Đaci iz celog sveta učestvuju na nekom od programa kulturne razmene.

Đaci pohađaju državne škole i na nastavu ne idu u uniformama. Postoji i veliki broj škola “concertadas” – koje finansira vlada (školarina se dodatno plaća) i one pripadaju katoličkoj crkvi.

Školske aktivnosti uključuju brojne sportove, flamenko, muzičke i likovne sekcije. Ekskurzije i sportska takmičenja su takođe deo školskih aktivnosti.

Obrazovni sistem

Osnovno obrazovanje počinje sa šest godina starosti. Sa 14 godina đaci dobijaju “School Leaving Certificate”. Oni sa boljim uspehom nastavljaju obrazovanje u takozvanoj višoj srednjoj školi – gimnaziji, dok oni sa slabijim uspehom prelaze u stručne srednje škole.

Obavezni predmeti u srednjoj školi su: španski jezik i književnost, strani jezik, društvena nauka, geografija, istorija, matematika, estetika, fizičko obrazovanje, veronauka. Od opcionih predmeta u ponudi su: fizika i hemija, biologija i geologija, likovna ili muzička kultura.

Nastava u španskim školama veoma podseća na našu. Đaci su uvek u istoj učionici, u istom odeljenju i samim tim imaju dosta vremena da se međusobno upoznaju. Profesori su ti koji menjaju učionice. Nastava traje od 9-17h, sa pauzom za ručak od dva sata. Tada đaci obično idu kući da ručaju sa svojom porodicom.

Upis

Uslovi za upis:

  • 15-18 godina starosti,
  • ostvaren minimum dobar uspeh u školi,
  • da je đak emotivno zreo, fleksibilan i prilagodljiv u novim sredinama,
  • da ima osnovno španskog jezika,
  • da ostvari minimum 50 poena na SLEP testu (test znanja engleskog jezika).

Smeštaj

Španske porodice su gostoljubive, tople i pre svega temperamentne zbog svog južnoevropskog mentaliteta. Obično su veoma bučne i govore glasno, pa se ne treba iznenaditi načinom njihove komunikacije. Tipična španska porodica se sastoji od dva roditelja i dece. Najznačajniju ulogu ima majka, koja je najčešće domaćica i samim tim je sve u njenoj organizaciji. Tokom nedelje, đaci dolaze u svoje porodice na pauzu za ručak, a poslepodne je uglavom rezervisano za domaći zadatak ili vannastavne aktivnosti. Veče provode sa ukućanima uz zajedničku večeru i druženje.

Vreme obroka se dosta razlikuje od drugih zemalja. Ručak je obično između 14 i 15h, a večera je od 21-22h. Vikendom đaci se druže sa svojim porodicama koji tada goste i brojne svoje rođake i prijatelje.

S obzirom da je Španija veoma raznolika zemlja u pogledu kulture i načina života, razlikuju se i porodice i njihov način života. Porodice na severu (oblast Barselone i Salamanke) su uglavnom veoma zainteresovane za strane jezike i kulturne razmene. Druželjubivi su, aktivni i vikendom odlaze na zajednička putovanja.

Brojne porodice žive u Andaluziji, na jugu Španije. One su veoma društvene i opuštene. Vikende provode odlazeći na brojne koncerte, priredbe i kulturne manifestacije. Đaci su uglavnom smešteni u malim gradovima koji su pre svega bezbedni, i u njima se đaci odlično snalaze. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka.

Hrana u Španiji je veoma važna, pa porodice očekuju od đaka da probaju sve njihove specijalitete. Najvažniji obrok je večera koja se služi kasno uveče. To jedno od glavnih španskih obeležja. Tokom večere se vode zanimljivi razgovori, tako da đaci koji su komunikativni i temperamentni, lako će se uklopiti u novo okruženje.

Porodice u Španiji nisu volonterske već dobijaju mesečnu naknadu od 300€ za boravak đaka na razmeni koga su primili.

Cene

Specijalna ponuda: Za sve polaznike koji predaju aplikaciju i kompletnu dokumentaciju do kraja godine, ostvaruju popust od 200€!

Cena za školsku 2018/19. godinu u Španiji iznosi 6950€ i 10.000 dinara, a za jedno polugodište 4950€ i 10.000 dinara.
Cena za boravak od 3 meseca iznosi 4050€ i 10 000 dinara, za 2 meseca iznosi 3600€ i 10 000 dinara, za mesec dana 3000€ i 10 000 dinara i za boravak od dve nedelje iznosi 1700€ i 10 000 dinara.

Krajni rok za prijavu na program i podnošenje dokumentacije je 1. maj 2018. godine. Za kasne prijave postoji doplata od 300€!

U cenu je uključena orijentacija u Barseloni, po dolasku na destinaciju. Ovo se odnosi samo na đake koji putuju na jesen 2018. godine. Za one koji putuju kasnije, biće organizovana orijentacija putem telefona/Skype-a.

Prilikom prijavljivanja, plaća se depozit u iznosu od 350€ i 10.000 dinara (plativo u dinarima po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate). Po predaji dokumentacije, plaća se druga rata u iznosu od 600€ u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak programa uključujući i zdravstveno osiguranje se plaća najkasnije do 1. maja 2018. godine.

Biranje regiona

Postoji mogućnost biranja regiona ili grada. Doplata od 200€ važi za region istočne Spanije, zapadne Španije, centralne Španije i region Barselone (ne grad, već okolina).

Postoji mogućnost biranja sledećih gradova: Barcelona, Madrid, Sevilla, Zaragoza, Valencia, Alicante, Cádiz, Pontevedra, Murcia, Las Palmas de Grand Canary.

Doplata za školsku godinu iznosi 1400€. Doplata za polugodište iznosi 900€, a za tromesečje 700€.

* Napomena. U nekim gradovima poput Madrida đacima se najčešće nude privatne škole, čija se školarina plaća 300-450€ mesečno. Razlog tome je što državne škole u većini slučajeva ne izdaju potvrde za đake da su upisani u njihovu školu a upravo je ona neophodna za dobijanje španske vize. Zbog toga đaci u Madridu uglavnom pohađaju privatne škole.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha