Srednje škole u Nemačkoj
Mogućnost biranja regiona
Program za uzrast 14-17 godina namenjen isključivo polaznicima sa EU pasošem (za boravak duži od 3 meseca).

O programu

Naš partner je organizacija osnovana 1970. godine u Frankfurtu. Nedavno je proslavila 45 godina uspešnog poslovanja u oblasti programa kuturne razmene, poznatim pod nazivom Akademska godina.

Obrazovni sistem

Kao učesnici kulturne razmene, đaci ne mogu pohađati završni, četvrti razred. Samim tim, to znači da nisu u mogućnosti da polažu Allgemeine Hochschulreife- Abitur, odnosno završni ispit. Da bi se polagao ovaj završni ispit, neohodno je pohađati privatnu srednju školu u Nemačkoj i završiti bar dva razreda. Izuzetak su zemlje članice EU.

Đaci na programu kulturne razmene ne dobijaju po završetku polugodišta izveštaj o napretku tokom godine i prelasku u novi razred. Dobijaju samo izveštaj o pohađanju časova i rezultatima. Ukoliko je neophodno razred završiti sa ocenama, potrebno je obavestiti nas o tome još prilikom prijavljivanja.

Program traje jedno ili dva polugodišta. Moguće je otići i na kraći boravak od dva ili tri meseca. Maksimum trajanja programa razmene je godinu dana (jedna školska godina). Datum početka programa zavisi od distrikta i same škole, obično u avgustu i septembru. Školska godina obično traje 11 meseci. Naš partner ne može garantovati odabrani region, zbog ograničenog broja porodica. Zato se savetuje prijavljivanje na vreme, kako bi đaci ipak dobili željenu lokaciju.

Uslovi za upis

Uslovi za upis u srednje škole.

Program akademske godine je namenjen mladima uzrasta 14-17 godina starosti koji žele da pohađaju razred u Nemačkoj državnoj gimnaziji ili srednjoj školi. Uslov je nezavršena srednja škola i dobar nivo znanja nemačkog jezika, minimum B2. Test znanja jezika se vrši u agenciji. U slučaju da nivo znanja jezika nije zadovoljavajući, neophodno je pohađati intenzivni kurs jezika u Nemačkoj, pre početka školske godine (dodatno se plaća). Đaci moraju biti motivisani, zreli, da redovno pohađaju nastavu i rade domaće zadatke. U toku raspusta i za vreme praznika, đaci mogu da putuju.

Od obavezne dokumentacije za upis, prilaže se popunjena aplikacija na nemačkom jeziku, kopija pasoša, dva pisma preporuke, pismo nemačkoj porodici, svedočanstva iz škole za prethodna dva razreda.

Viza. Za boravak u Nemačkoj potrebna je studentska viza za školovanje. Proces dobijanja vize traje 8-10 nedelja tako je potrebno aplicirati blagovremeno!

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen u porodicama koje su prethodno proverene od strane našeg partnera. Porodice nisu volonterske. Nalaze se u blizini većih gradova, predgrađima, ali i samim gradovima i ruralnim predelima. Sobe su jednokrevetne, a obezbeđen je pun pansion (sva tri obroka). U zavisnosti od raspoloživosti, kandidat se može opredeliti za određeni region, ali se tačno mesto ne može sa sigurnošću garantovati. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka.

Država                                         Lokacija                           Najbliži aerodrom
Bavaria                                         Augsburg                            Munich
Bavaria                                         Nuremberg                         Nuremberg
Berlin                                            Berlin                                   Berlin
Branderburg                                Potsdam                             Berlin
Hesse                                            Frankfurt                            Frankfurt
Hesse                                            Wiesbaden                          Frankfurt
Lower Saxony                              Oldenburg                          Bremen
North-Rhine-Westphalia           Bonn                                    Cologne
North-Rhine-Westphalia           Cologne                               Cologne

Cene

Cene državnih škola za 2018/2019:
2 meseca – 2.250€, 3 meseca – 2.800€ (dodatni mesec 800€), školska godina – 8400€.
Polugodište traje 5-7 meseci.

Dinarski deo aranžmana iznosi 10.000 dinara.

Cena programa obuhvata: izbor odgovarajuće srednje škole, smeštaj u porodici, u jednokrevetnoj sobi na bazi punog pansiona, asistencija lokalnog predstavnika, sertifikat po završetku programa (minimum boravka je 6 meseci).

Doplate: zdravstveno osiguranje 12€ nedeljno, transfer od/do aerodroma na lični zahtev.
Doplata za region Frankfurta, Berlina i Kelna iznosi 75€ mesečno (školska godina traje 10,5 meseci).
Cena ne obuhvata: prevoz do destinacije, knjige u školi, džeparac.

Prijavljivanje i način plaćanja. 
Prilikom potpisivanja ugovora, plaća se depozit u iznosu od 350€ i 10.000 dinara. Po predaji dokumenata, plaća se jos 500€. Sa uplatom prve dve rate, dobijaju se informacije o školi i porodici, a kompletan profil i pozivno pismo, po isplati celog programa. Sva plaćanja se vrše isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate.

Cena privatnih škola: oko 17.000€ i 10.000 dinara (školarina u privatnim školama i smeštaj u porodicama).

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha