Prijave su u toku❗

Đaci moraju biti između 15 i 18.5 godina.

Na program kulturne razmene mogu ići na pet ili deset meseci (jednu školsku godinu).

U pitanju su državne srednje škole.

O programu

Naš partner iz Italije je organizacija koja više od 40 godina uspešno realizuje program kulturne razmene za srednjoškolce. U dugogodišnjoj saradnji sa porodicama i partnerima širom sveta, omogućeno je do sada hiljadama mladih jedno neprocenjivo iskustvo, upoznavanje kulture jedne nove zemlje, druženje sa vršnjacima iz celog sveta.

Na program akademske godine koji traje 10 meseci se ide okvirno početkom septembra i vraća se krajem juna naredne godine. Po dolasku đaka na program organizuje se orijentacija programa. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka.

Obrazovni sistem

Sistem školovanja u Italiji se razlikuje od našeg obrazovnog sistema. Deca polaze u školu sa šest godina i pohađaju Scuola Elementare (osnovnu srednju školu), koja traje 5 godina. Naredne tri pohađaju u Scuola Media (nižu srednju školu). Školovanje je obavezno do osamnaeste godine. Scuola Superiore (viša srednja škola, ekvivalentna našoj srednjoj školi) traje pet godina, i pohađa se šest dana u nedelji. Nastava se uglavnom odvija u prepodnevnim časovima od 8h-13h, sa pauzom od deset minuta oko 11h. Škola počinje polovinom septembra, a završava se početkom juna.

Pošto su predmeti obavezni, đaci mogu birati između sledećih gimnazija:
Liceo Classico (opšta gimnazija)-od predmeta se slušaju italijanska literatura, latinski jezik, strani jezik, matematika, fizika, istorija, filozofija, biologija, fizičko vaspitanje, istorija umetnosti.

Liceo Scientifico (prirodno-matematička gimnazija)-od predmeta se slušaju italijanska literatura, latinski jezik, strani jezik, matematika, fizika, istorija, filozofija, biologija ili hemija, fizičko vaspitanje, istorija umetnosti, tehničko crtanje.

Liceo Linguistico (društveno jezička gimnazija)-od predmeta se slušaju italijanska literatura, tri strana jezika, matematika, fizika, istorija, filozofija, biologija ili hemija, istorija umetnosti.

Istituto Tecnico Commerciale (Ekonomska škola)-od predmeta se slušaju italijanska literatura, dva strana jezika, matematika, fizika, ekonomija, prava i računovodstvo.

Uslovi za upis

Đaci moraju biti između 15 i 18.5 godina. Na program kulturne razmene mogu ići na pet ili deset meseci (jednu školsku godinu), ali mogu učestovati i na razmeni koja traje svega dva ili tri meseca. U pitanju su državne srednje škole. Ne postoji zvaničan nivo znanja italijanskog jezika koji se traži za upis na akademsku godinu, ali se preporučuje da to bude srednji nivo znanja jezika, B2. Osim znanja jezika i godina, od đaka se prvenstveno očekuje da budu emotivno zreli, prilagodljivi, slobodoumni sa željom da upoznaju i prihvate nov način i stil života u prosečnoj italijanskoj porodici.

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen u volonterskim porodicama koje žele na svoj način da iskuse kulturnu razmenu, otvarajući vrata svog doma đacima iz različitih zemalja širom sveta. Ljubazni domaćini uživaju provodeći vreme sa novim članovima porodice, uz priču, ukusnu italijansku hranu, i putovanja po Italiji. Italijani su veoma topli, i slični nama po mentalitetu. Članovi porodice su međusobno bliski, i provode dosta vremena zajedno. Vole porodična okupljanja na kojima je u proseku po deset i više ljudi, pa je to ujedno još jedan način da učesnici programa kulturne razmene, nauče nešto više o načinu života Italijana, njihovim navikama, običajima i kulturi. Svakom đaku je na raspolaganju lokalni koordinator koji je zadužen za akademski progres i prilagođavanje u porodici. Porodica i naš partner organizuju brojna putovanja u toku godine, kako bi đaci mogli da upoznaju i druge predele Italije. Važno je znati da su porodice raspoređene po celoj Italiji, kako u malim mestima, tako i u urbanim sredinama. Ne postoji mogućnost biranja regiona.

Cene

Cene za školsku 2018/19.

  • Školska godina u trajanju od 10 meseci iznosi 3500€ i 10.000 dinara.
  • Jedno polugodište u trajanju od 5 meseci iznosi 3100€ i 10.000 dinara.
  • Cena programa za boravak od 3 meseca iznosi 2740€ i 10.000 dinara.

Krajnji rok za prijavu na program i dostavu kompletne dokumentacije za polazak na jesen 2018. je 30.mart, a za januar 2019. rok je 30.8.2018.

U ceni nije obavezna orijentacija u Milanu koja iznosi cca 320€.

Prilikom apliciranja, plaća se nerefundabilan depozit u iznosu od 350€ i 10.000 dinara. Po predaji aplikacije, uplaćuje se još 500€. Sva plaćanja su u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate. Isplata se vrši po dobijanju informacija o školi i porodici.

Obezbeđena je refundacija ukoliko đak koristi prevoz do škole. Refundacija se vrši na svaka dva meseca, uz originalno priloženu priznanicu.

Naš partner poseduje mnoge udžbenike za nastavu, tako da đaci imaju korišćene knjige na raspolaganju. Ukoliko ne poseduje potrebne udžbenike, moguće je u školi kopirati delove udžbenika, ili kupiti polovne, jer se đacima na razmeni ne preporučuje kupovina novih. Sveske, olovke i ostali materijal za nastavu, obaveza su đaka.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha