Fakultet za hotelijerstvo u Švajcarskoj – BHMS – studije turizma i hotelijerstva
BHMS pohađaju studenti iz preko 40 zemalja. Oni govore različite jezike, potiču iz različitih kultura i svi imaju isti cilj, da ostvare uspešne karijere u hotelijerstvu.

Obezbeđene su stipendije!

 

Destinacija

Fakultet BHMS – Business & Hotel Management School. Lociran je u srcu Lucerna, na obali jezera.

Lucern se nalazi u švajcarskim alpima. Tradicionalno je poznat kao turistička destinacija. Prema Tripadvisor-u 2010. proglašen je za petu najpopularniju turističku destinaciju na svetu. Ovaj jedinstven grad idealno je mesto za internacionalne studente koji žele da studiraju u Švajcarskoj.

BHMS ima eduQua (Swiss Association for Quality & Management Systems) sertifikat kao priznati privatni institut. BHMS je partner  Robert Gordon Univerziteta iz Velike Britanije. Taj fakultet je akreditovao program osnovnih studija. The Times Good University Guide je 2010. proglasio Robert Gordon za najmoderniji univerzitet u Velikoj Britaniji.

 • BHMS is a full member of EURHODIP – The Leading Hotel Schools in Europe.
 • BHMS Higher Diploma Program is accredited by the University of Brighton, UK, for progression towards the University’s BA (Hons) in Hospitality Management.
 • BHMS is partnered with City University of Seattle in granting a Master of Business Administration in Global Management.
 • BHMS is a member of the International Council on Hotel, Restaurant and Institutional Education (I-CHRIE).
 • BHMS is a member of the American Hotel & Lodging Association.
 • BHMS Culinary program is accredited by the Accrediting Commission of the American Culinary Federation Foundation.

O studijama

BHMS ima jedan od najbržih programa za sticanje BA diplome bez narušavanja kvaliteta studiranja. Studenti BHMS-a mogu za 18 meseci studiranja plus 18 meseci plaćene stručne prakse dobiti diplomu osnovnih studija. Na sličnim fakultetima u Švajcarskoj studenti studiraju 24 meseca plus 12 meseci stručne prakse. Tako studenti BHMS-a studiraju šest meseci kraće, a dobijaju šest meseci duže plaćenog stručnog usavršavanja.

BHMS ima jedinstven sistem obrazovanja. Semestar od 20 nedelja je podeljen na četiri mini-semestra od po 5 nedelja. Ovakav sistem omogućava studentu da se fokusira na samo 3-4 predmeta istovremeno. Na fakultetima za hotelijerstvo u Švajcarskoj uobičajeno je 8-10 predmeta. Kao rezultat ovakvog sistema moguće je da studenti polože 12-14 predmeta za 6 meseci.

Stručno usavršavanje je sastavni deo programa studiranja. Za vreme svake akademske godine studenti su u obavezi da pohađaju 4-6 meseci treninga. Trening je u hotelima i restoranima koji su odobreni od strane BHMS-a. Takođe, BHMS sarađuje sa brojnim međunarodnim agencijama za zapošljavanje. Na taj način svoje studente povezuju sa poslodavcima iz Evrope, Azije i Severne Amerike.

Program

Diploma Hospitality Management. Jednogodišnji program namenjen onima koji su završili srednju školu i žele karijeru u hotelijerskoj i turističkoj industriji. Obuhvata jedan semestar od 20 nedelja i plaćenu stručnu praksu u Švajcarskoj u trajanju od 4-6 meseci.

Higher Diploma Hospitality Management. Dvogodišnji program pruža kompleksnija znanja. Obuhvata i oblast računovodstva, prodaje i marketinga, kao i oblast ljudskih resursa. Za studente koji žele međunarodne karijere, dvogodišnji program je obavezan. Obuhvata dve godine studija (svaka godina 20 nedelja nastave) i dva perioda plaćene stručne prakse u Švajcarskoj od po 4-6 meseci.

Bachelor of Arts Degree Hospitality Management. Trogodišnji program obezbeđuje studentima akademske kvalifikacije. Čini ih atraktivnijim budućim poslodavcima. Svršeni studenti postaju menadžeri, sposobni za rad u svim segmentima turizma i hotelijerstva. Njihova nastava je dopunjena dodatnim materijalima za nastavu i najsavremenijim metodama usavršavanja.  Obuhvata tri godine studija (svaka godina 20 nedelja nastave) i tri perioda plaćene stručne prakse u Švajcarskoj od po 4-6 meseci.

Post Graduate Diploma. Jednogodišnji program dizajniran da obezbedi svršenim studentima i profesionalcima iz drugih industrija usavršavanje i potrebna znanja za rad u turizmu i hotelijerstvu u 21. veku.

MBA in Hospitality Management i MBA in Global Management. Traje dve godine i zajednički je program BHMS i City University of Seattle, USA. Specijalno je osmišljen za nosioce BA diplome koji žele specijalizaciju u oblasti turističke industrije. Program obuhvata  dva perioda studija u trajanju od po 6 meseci i dva perioda plaćenog stručnog usavršavanja u Švajcarskoj od po 6 meseci. Za vreme prakse studenti su u obavezi za završe svoj master rad i pohađaju dodatne kurseve i radionice.

Postoje i programi studija u oblasti kulinarstva. Mogu se steći sledeće diplome: Diploma Culinary Management (prva akademska godina), Advanced Diploma in Culinary Management (druga godina – studije traju 6 meseci i još 6 meseci stručnog usavršavanja), Associate Degree in Culinary Entrepreneurship i Direct Entry Culinary Management.

Uslovi za upis

Uslovi za upis na BHMS su:

 • minimum 18 godina starosti i završena srednja škola,
 • rezultati testa engleskog jezika IELTS 5.0-5.5 ili online testiranje,
 • usmerenje ka turizmu i hotelijerstvu.


Uslovi za prijem na Bachelor Degree program:

 • 20 godina starosti sa završenom višom školom (Higher Diploma),
 • rezultati testa engleskog jezika IELTS 5.5-6.0, ekvivalentnog testa  ili online testiranje.


Uslovi za prijem na Master Degree program:

 • minimum 21 godina starosti,
 • diploma osnovnih studija sa akreditovanog univerziteta,
 • rezultati testa engleskog jezika IELTS 6.5 i više, ekvivalentnog testa ili online testiranje.


Budući studenti treba da:

 • budu posvećeni učenju i ličnom napredku,
 • budu motivisani ka uspehu u budućoj karijeri u međunarodnoj turističkoj industriji,
 • da pokažu radoznalost, toleranciju  i otvorenost ka drugim kulturama,
 • da postave sebi realne ciljeve za vreme studija na BHMS-u u Švajcarskoj.

Studentski život

BHMS pohađaju studenti iz preko 40 zemalja. Oni govore različite jezike, potiču iz različitih kultura i svi imaju isti cilj, da ostvare uspešne karijere u turističkoj i hotelskoj industriji. Nacionalni miks i multikulturalnost im omogućavaju da steknu iskustva koja će im u budućoj karijeri biti od neprocenjivog značaja.

Zgrada škole se nalazi u centru Lucerna, gde i Radisson BLU hotel. Nastava je na engleskom jeziku. Nemački i francuski se takođe dosta koriste. U toku nastave poželjan je profesionalan stil oblačenja uobičajen u hotelijerskoj industriji (business dress code). Za vreme stručne prakse obavezne su iniforme. Fakultet organizuje ekskurzije van Švajcarske u toku svake školske godine.

Smeštaj je u studentskoj rezidenciji (hotel 3*). Nalazi se 15 minuta pešice od škole. U okviru rezidencije su kuhinja, restoran, biblioteka, prostorija sa kompjuterima i studentski laundž. Smeštaj je moderno opremljen. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom (ili jednokrevetne uz doplatu), kuhinjom i TV-om. Studenti imaju tri jela u toku nedelje, i branč i večeru za vreme vikenda i praznika.

Cene

ZA STUDENTE OSNOVNIH I MASTER STUDIJA MOGUĆE JE DOBIJANJE STIPENDIJA ZA PRVU GODINU STUDIJA. Student podnosi esej komisiji koja odlučuje o visini stipendije (1-5000 CHF).

Godišnje cene školarine:

 • 1st Year Diploma – 26900CHF
 • 2nd Year Higher Diploma – 27900CHF
 • 3rd Year Bachelor Degree – 25900CHF
 • Post Graduate Diploma – 28900CHF
 • 1st Year MBA – 28900CHF
 • 2nd Year MBA – 24900CHF
 • Culinary Management – 25900CHF

Cena uključuje: nastavni program i materijal, prijavu, smeštaj i ishranu, zdravstveno osiguranje, boravišnu dozvolu, ekskurzije, pristup biblioteci i internetu.
Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 3000CHF u zajedničkom apartmanu ili 4500CHF u privatnom apartmanu.

Način plaćanja. Prvo se plaća depozit u iznosu od 400CHF. Isplata godišnje školarine se vrši kada BHMS daje garancije za dobijanje vize, a najkasnije do 4 nedelje pre početka predavanja. Nakon isplate, BHMS šalje švajcarskoj ambasadi u zemlji porekla studenta garantno pismo i tada se izdaje viza.

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha