Srednja skola u Americi – Edmonds škola, Sijetl
Edmonds je državna dvogodišnja viša škola.
Nalazi se 24km severno od Sijetla.

Obrazovna institucija

Edmonds Community College je državna dvogodišnja viša škola koja se nalazi na 24km severno od Sijetla. Kampus se prostire na 50 hektara, u bezbednom je predgrađu, udaljen 25 minuta vožnje od centra grada i 45 minuta od aerodroma. U okolini se nalaze prodavnice, banke, apartmani, kafei i restorani. U oviru Edmonds koledža se nalazi srednja škola, Community College i jedan od kampusa Central Washington Univerity-a.

Sijetl je veliki poslovni, kulturni i sportski centar. U njemu se nalaze Microsoft, Starbucks, Amazon, Boeing…

Obrazovni sistem

Edmonds Community College je započeo program za srednjoškolce 1993. godine i do današnjeg dana je više od 500 školaraca dobilo diplomu srednje škole a potom i diplomu više škole – Associate degree ili Univerziteta – Bachelor’s Degree. Edmonds Community College je najuspešniji među obrazovnim ustanovama u Americi, koje nude ovaj tip programa (Highschool University Program). U toku srednjoškolskog obrazovanja mogu se pohađati predmeti koji se inače nude na koledžima i Univerzitetima i na taj način đaci mogu ostvariti bodove (credits) koji se računaju za ostvarivanje diplome Više škole (Associate Degree), a zatim i diplome Osnovnih studija (Bachelor Degree). Moguće je dobiti diplomu i na osnovu samo jednog završenog razreda (12. razreda), pod uslovom da su uspešno odlušani i položeni predmeti: English, Math, Social Studies, Life Science, Occupational Education, Physical Education i Fine Arts (State of Washighton High School Diploma Requirements). Takođe je neophodno položiti i završni ispit (Exit Exam). Na početku školske godine radi se procena zvaničnih transkripta iz prethodne škole (poslednja tri razreda), i na osnovu toga se dobijaju obavezni predmeti kako bi bili sigurni da su svi kriterijumi zadovoljeni za dobijanje diplome. Sa dobijenom diplomom Edmonds College-a, đaci se mogu upisati na brojne Američke, Kanadske i Evropske Univerzitete.

Uslovi za upis

Uslovi za upis:

  • minimum 16 godina starosti,
  • zvaničan transkript iz škole preveden na engleski,
  • TOEFL 480, IELTS 5.0 ili Cambridge test (preporučuje se neki od testova).

Koji će razred učenik upisati zavisi pre svega od odslušanih predmeta u zemlji porekla kao i znanja engleskog jezika. Po dolasku u školu, đaci polažu takozvani assesment test kako bi bili smešteni u adekvatan razred. Đaci imaju mogućnost da pohađaju Intensive English as Second Language Program (dodatno se plaća), koji obuhvata 20 časova nedeljno. Postoji pet nivoa nastave – Reading, Writing, Grammar, Speaking, Listening. Samo đaci koji polože svih pet nivoa sa minimalnom ocenom 2.0. primaju se u srednju školu.

Prilikom prijave podnosi se popunjena aplikacija, kopija pasoša, uplaćen depozit i izvod iz banke koji pokazuje da student ima sredstva za program (minimum$17,142).

Školska godina počinje u septembru, a završava se u junu.

Smeštaj

Za internacionalne đake postoji služba koja je tu za svaku vrstu pomoći. Oni savetuju đake po svim važnim pitanjima. Prve nedelje dolaska organizuju orijentaciju kada se učenici upoznaju sa celim kampusom i svim aktivnostima kojima se mogu priključiti kako bi im boravak na kampusu bio zabavan.

Smeštaj. Za prvu godinu školovanja savetuje se boravak u porodicama. Osoblje Edmondsa lično posećuje i proverava svaku porodicu pre nego što je preporuči svojim đacima. Saradnja sa porodicama datira od 1980. godine. Prednost porodice je komunikacija na engleskom jeziku sa Amerikancima, obezbeđena ishrana, upoznavanje sa američkim stilom života i kulturom. Porodice su na udaljenosti u proseku 30-40 minuta vožnje autobusom.

Postoji i smeštaj na samom kampusu u novoj rezidenciji, Rainer Place. Tu đaci dele smeštaj sa drugim internacionalnim đacima ili đacima iz Amerike. Apartman ima 4 sobe, 2 kupatila, dnevnu sobu i kuhinju. Sobe su jednokrevetne, opremljene krevetom, radnim stolom i nameštajem. Imaju internet, telefon, TV, mašinu za veš.

Po dolasku, predstavnik Edmondsa dočekuje đake na aerodromu i odvozi ih do smeštaja.

Cene

Godišnja cena škole:

– prijava $9,188.25,
– troškovi života $ 6,150.75,
– knjige $1,200,
– zdravstveno osiguranje $603,

ukupna cena iznosi $17,142.

Đaci prilikom prijave uplaćuju nerefundabilni depozit u iznosu od $50 (u dinarima) i 10.000 dinara.
Kompletan iznos školarine se plaća tek po dolasku đaka na Edmonds College (prve nedelje).

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha