Internati u Engleskoj – Brooke House College
Postoji mogućnost dobijanja stipendija.

Obrazovna institucija

Brooke House College je internatska škola u Engleskoj. Nalazi se u gradiću Market Harborough, koji je na sat vremena vožnje vozom, severno od Londona, i na oko sat i po vožnje automobilom od Hitrou aerodroma. Pripada okrugu Leicestershire u blizini Oksforda, Kembridža i Birmingema. Sa tradicijom dugom 35 godina, ova internatska škola priprema mlade iz svih krajeva sveta za upise na prestižne univerzitete u Velikoj Britaniji i SAD-u, kroz programe GCSE, A Levels i University Foundation. Glavni fokus je na biznisu, ekonomiji, računovodstvu i inženjerstvu. Osoblje čine visokokvalifikovani profesionalci, među kojima mnogi žive na samom kampusu, pružajući adekvatnu asistenciju đacima sve vreme. Posebnu prednost čine male grupe đaka, 10 za GCSE i 8 za A Level. Prosečne grupe su 5-6 đaka, a odnos osoblja i đaka je 3:1. Iako internatska, škola nije tradicionalna u smislu pravila i nošenja uniformi, i 100% je rezidencijalna, što znači da osoblje i đaci žive u okviru kampusa. Škola ima fudbalski i košarkaški tim i takmiče se protiv drugih škola i lokalnih klubova, a za one koji se ne bave profesionalno ni fudbalom ni košarkom, tu su brojna kulturna dešavanja i drugi rekreativni sportovi.

Obrazovni sistem

Školovanje u Velikoj Britaniji se u mnogome razlikuje od našeg obrazovnog sistema. Iz tog razloga je veoma važno planirati na vreme, i započeti školovanje u Velikoj Britaniji što ranije. U zavisnosti od uzrasta i prethodno završenog razreda, upisuje se adekvatan program u britanskim srednjim školama.

A Levels program je namenjen ambicioznim đacima koji žele upis na najbolje britanske univerzitete, pohađajući od predmeta medicinu, farmaciju, stomatologiju, veterinu. Ove predmete slušaju šest semestara, odnosno dve godine, ili u pojedinim slučajevima pet semestara, odnosno 18 meseci. Biraju tri predmeta od kojih se svaki sluša po šest sati nedeljno. Po završetku ovog programa, đaci se upisuju na Oxford, Cambridge, Bristol, Durham, Warwick, Nottingham, London School of Economics, Imperial College. Tokom “dana obrazovanja”, đaci imaju priliku da se upoznaju sa predstavnicima sa ovih Univerziteta, posavetuju se, postave pitanja i dobiju informacije iz prve ruke.

University Foundation Program je namenjen zrelim učenicima iz celog sveta koji žele da se u roku od godinu dana, pripreme za upis na britanske univezitete. Više je pripremna godina za one đake koji ne mogu po završetku svoje srednje škole da upišu britanski univerzitet. Obrazovni sistem u Velikoj Britaniji je takav da srednja škola traje pet naspram naše četiri godine srednje škole. Iz tog razloga se naši đaci opredeljuju upravo za Foundation program. Ovaj program je dizajniran u saradnji sa De Monfort Univerzitetom, i po njegovom završetku, đaci se mogu automatski upisati na ovaj univerzitet, ili aplicirati na bilo koji drugi britanski univerzitet.

Brook House College garantuje upis na željeni Univerzitet po uspešno završenom Foundation Programu koji se može započeti u septembru ili januaru.

GCSE (General Certificate of Secondary Education) je namenjen srednjoškolcima nižih razreda srednje škole, uzrasta od 16 godina. Đaci pohađaju između 5 i 8 predmeta, tri sata nedeljno po predmetu. Program traje jednu ili dve godine u zavisnosti od uzrasta, rezultata u školi i prethodnog obrazovanja u zemlji porekla.

Uslovi za upis

Đaci koji pohađaju ovu internatsku školu su uzrasta 14-20 godina, zreli i motivisani da se dalje školuju u Velikoj Britaniji ili Americi.

Za prijavu su potrebni:

  • uredno priloženi transkripti prethodnih razreda, sa završnim ispitima ukoliko ih je bilo,
  • pismo preporuke od direktora škole, sekretara ili razrednog starešine,
  • kopija pasoša,
  • kopija prethodnih viza (za one koji se već školuju u Engleskoj).

Smeštaj

Smeštaj je u okviru kampusa u jednokrevetnim, dvokrevetnim i ponekad trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Sve sobe su konforne i kompletno moderno opremljene. Sobe se nalaze u kućama u okviru kampusa, od kojih svaka ima dnevni boravak i kuhinju gde đaci mogu da provode vreme sa svojim vršnjacima. U okviru samog kampusa su bazen, sportski tereni, sto za stoni tenis, bilijar. Kuvari spremaju svežu hranu svakog dana đacima s posebnom pažnjom, jer je veliki nacionalni miks u okviru kampusa, i sve ukuse treba zadovoljiti.

Cene

Cena za školsku 2018/19. godinu za sve programe osim fudbalske akademije iznosi 33,000£, odnosno 11,000£ po term-u (ima ih ukupno 3 po godini). Školarina se plaća u dve rate. Rok za prvu je 9. septembar 2018. godine, a rok za drugu ratu je 7. januar 2019. godine.

Cena za školsku 2018/19. godinu za fudbalsku akademiju iznosi 36,000£, odnosno 12,000£ po term-u.

Dinarski deo programa iznosi 10000 rsd.

Prilikom prijavljivanja, školi se plaća depozit u iznosu od £3,000, registracija od £200 i 10.000 dinara. Depozit u iznosu od £3,000 se vraća u roku od 42 dana, po završetku školske godine. Školarina se može platiti i kreditnim karticama.

Stipendije. Svake školske godine Brooke House College odobrava stipendije u vrednosti od 5-50% iznosa školarine za đake iz Srbije. Iznos stipendije se određuje u odnosu na akademske sposobnosti đaka, kao i rezultata na postignutom testu engleskog jezika i matematike (test za upis u Brooke House školu).

Postavite pitanje

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

Telefon

Poruka

captcha